donderdag, 15 maart 2018 20:00

Boekpresentatie en gesprek: Robert Menasse - Die Hauptstadt. Gespreksleiding Amsterdam: Jeroen van Kan, Gespreksleiding Den Haag: Ewout van der Knaap

foto: Robert Menasse, (c) Rafaela Proell

In 2017 werd Robert Menasse voor zijn roman over de Europese Unie de prestigieuse Deutsche Buchpreis 2017 toegekend. Hij “verweeft tijden, landen en instituties tot een unieke panoramafoto. Een boek dat leest als een thriller, doordrongen van filosofie en ironisch tot in de kern.” vermeldt het Juryrapport Deutscher Buchpreis.
Brussel vormt het knooppunt van allerlei draden en een varken loopt door de straten. EU-ambtenaar Fenia Xenopolou staat voor een lastige opgave. Ze moet het imago van de Europese Commissie opvijzelen via een groot jubileum evenement. Maar hoe? Haar collega Martin Susman ontwikkelt een idee dat een spook uit het verleden wakker maakt. Ondertussen staat commissaris Brunfaut eveneens voor een moeilijke opgave. Hij moet om politieke redenen een moordzaak laten rusten. En Alois Erhart, professor Volkseconomie, moet in een denktank voor de toekomst van Europa woorden uitspreken die zijn laatste zouden kunnen zijn. En wat doet Brussel? Het zoekt een naam voor het varken dat door de straten rent.
Robert Menasse (Wenen, 1954) is een van de meest vooraanstaande Oostenrijkse schrijvers. Bij De Arbeiderspers verschenen eerder de romans De verdrijving uit de hel (2003) en Don Juan de la Mancha of de leerschool van de lust (2008) en een pleidooi voor Europa: De Europese koerier (2013). Zijn werk wordt in het Nederlands vertaald door Paul Beers.

Jeroen van Kan is journalist, TV-presentator en dichter. Hij werkte en werkt in verschillende functies bij oproepen zoals BNR Nieuwsradio, VPRO en NOS. Ook schrijft hij gedichten. Zijn debutbundel De wereld onleesbaar verscheen afgelopen jaar.
Ewout van der Knaap (1965) is Associate Professor Duitse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij is opleidingscoördinator van het BA-programma Duitse taal en cultuur, tutor van de MA Talenonderwijs en Communicatie (Educatieve MA).
Voertaal: Duits 
I.s.m. Goethe-Institut Amsterdam, Ambassade van Oostenrijk en De Arbeiderspers

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2019