dinsdag, 08 mei 2018 20:00

Gesprek: Gareth Stedman Jones en Marcel van der Linden over "Karl Marx - Die Biographie"

Karl Marx was geen marxist – anderen maakten een marxist van hem. Door het leven en werk van Marx consequent vanuit zijn 19de-eeuwse context te beschrijven, slaagt Gareth Stedman Jones erin een fascinerende nieuwe interpretatie van deze baanbrekende denker te geven. Eindelijk begrijpen we de ontwikkeling van Marx vanuit zijn tijd en komen we te weten hoe hij de theorieën van Kant, Hegel, Feuerbach, Ricardo en anderen tot nieuwe ideeën smeedde. In een tijd van ingrijpende industriële en politieke veranderingen komt Marx naar voren als tijdgenoot die antwoorden probeert te vinden op de nieuwe uitdagingen. Antwoorden waarvan hij niet kon vermoeden hoezeer ze de wereld zouden veranderen.
Gareth Stedman Jones vertelt over zijn Marx-biografie en praat met de Nederlandse historicus Marcel van der Linden over de persoon, het leven en de ideeën van Karl Marx.
Gareth Stedman Jones (1942) studeerde geschiedenis in Oxford en doceerde aan het Kings College aldaar bijna 20 jaar lang politieke wetenschappen. Van 1964 tot 1981 was hij mederedacteur van het tijdschrift New Left Review en nu is hij hoogleraar ideeëngeschiedenis aan de Queen Mary University of London en directeur van het Centre for History and Economics aan de Universiteit van Cambridge.
Marcel van der Linden (1952) is senior fellow bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Eerder onderzocht hij de geschiedenis van de Europese en mondiale arbeidersbeweging. Van der Linden ontving verschillende prestigieuze prijzen. Hij doceerde aan de universiteit van Wenen en aan de Université Libre de Bruxelles als ook aan de universiteit van Nanjing.
Zijn vele boeken, waaronder Über Marx hinaus – Arbeitsgeschichte und Arbeitsbegriff in der Konfrontation mit den globalen Arbeitsverhältnissen des 21. Jahrhunderts (2009) zijn in 16 talen vertaald. Verder is Van der Linden hoofdredacteur van het tijdschrift International Review of Social History.

Voertaal: Engels
I.s.m. Duitsland Instituut Amsterdam, Goethe-Institut Niederlande, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, De Balie.

 

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2019