donderdag, 07 juni 2018 10:17

'Western': Filmvoorpremière in aanwezigheid van de regisseur Valeska Grisebach (D, 2017, 121 min)

Verbluffende en zeer spannende film waarin alles anders verloopt dan je verwacht en die niet alleen thema’s maar ook makers deelt met de film Toni Erdmann. Een groep Duitse bouwvakkers belandt in the middle of nowhere van landelijk Bulgarije. Ze moeten er een kleine waterkrachtcentrale bouwen, maar al snel verschuift alle aandacht naar de inwoners van het nabijgelegen dorpje. In de zinderende hitte van de zomer hangen macho confrontaties, romantiek en hechte vriendschappen in de lucht.
Alles lijkt zo normaal. De bouwvakkers zijn wat lomp maar ook kameraadschappelijk. Alleen hoofdpersonage Meinhard, de mysterieuze loner, past niet echt in de groep. Zwijgzaam, tanig en zelfredzaam als Clint Eastwood, lijkt hij op zoek naar iets anders. Hij ontdekt als eerste het dorpje en raakt ondanks de taalbarrière al snel bevriend met een van de bewoners. Met alle gevolgen van dien…
Mede dankzij het prachtige camerawerk en het fenomenale spel van onder andere Meinhard zit je twee uur lang op het puntje van je stoel. Het is bijna ongelofelijk dat de acteurs allen in het echt arbeiders uit de bouw of auto-industrie zijn.
Een film over onze tijd. Waarin de globalisering ervoor zorgt dat we allemaal een beetje vreemdeling zijn. Terwijl de wereld aan onze voeten ligt, zoeken we allemaal ook naar onze wortels.

 

Taal: Duits en Bulgaars met Nederlandse ondertiteling

Locatie: EYE Amsterdam

Entree: Kaarten met korting (€7,50 ipv €10,-) kunnen met de actiecode Goethe besteld worden via  www.eyefilm.nl/western

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2019