zaterdag, 09 juni 2018 14:30

175 jaar Bertha von Suttner: Rondleiding door het Vredespaleis en lezing

Bertha Sophie Felicitas Barones von Suttner (Praag, 9 juni 1843 – Wenen, 21 juni 1914) was een Oostenrijkse pacifiste. Zij was de eerste vrouw die de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Ze initieerde congressen over vrede, en in diverse landen nam ze het initiatief om vredesbewegingen op te richten. Een bekend werk is haar boek Die Waffen nieder!. Zij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Vredespaleis, zo pleitte ze voor de oprichting van het Permanente Hof van Arbitrage; het hof waarvoor het Vredespaleis opgericht is in 1913. Om haar verjaardag met u te vieren, biedt het Vredespaleis rondleidingen door het Vredespaleis aan die als feestelijk extraatje de rol die Bertha von Suttner heeft gespeeld voor de Vredesbeweging en het Vredespaleis uitlichten.

Want zonder Bertha von Suttner had het Vredespaleis er misschien wel nooit gestaan… U wordt tussen 9.30 en 10.00 uur verwacht in het Bezoekerscentrum. Na een informatieve audiotour over het ontstaan van het Vredespaleis en het functioneren vandaag de dag, neemt een gids u mee naar het Vredespaleis alwaar u met koffie en een Oostenrijkse versnapering wordt verwelkomd bij de buste van de jarige. Na een korte introductie over de belangrijke rol die zij speelde in de Vredesbeweging gaat u met een van de specialisten mee die u aan de hand van een historische rechtszaal of een kunstobject, meer vertellen over deze invloedrijke dame. Aansluitend start een lezing van Prof. Van der Dungen voorzitter van de Bertha von Suttner Peace Institute, over Bertha von Suttner met als titel: 101 Friends of Bertha von Suttner. U krijgt een fraai vormgegeven boekje over Bertha von Suttner en het Vredespaleis cadeau als aandenken, een uitgave van de Peace Palace Library.

 

Voertaal: Engels
Kosten van dit programma bedragen €23.50 per persoon. Toegang tot het terrein is alleen mogelijk op vertoon van een geldig paspoort of ID-bewijs. U wordt tussen 9.30 en 10.00 uur verwacht in het Bezoekerscentrum. Het programma is afgelopen om 12.30. 

Aanmelden: https://www.vredespaleis.nl/bezoek/evenementen/evenementgeboortedag-bertha-von-suttner/

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2019