Events

In heel Europa keert het nationalisme terug – ook in Duitsland. Hoe kon het zo ver komen? Het boek Zur rechten Zeit – Wider die Rückkehr des Nationalismus analyseert de ontwikkelingen in Duitsland vanuit historisch perspectief en legt uit wat de uitdagingen zijn. Boekpresentatie en gesprek met de auteurs Norbert Frei en Christina Morina (DIA).

Datum :  woensdag 20 februari 20:00

Na aanleiding van de vertaling van De Wintertuin in het Duits leest Jan Konst uit zijn werk en gaat in gesprek met Jerker Spits.

In De wintertuin – Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw beschrijft Jan Konst op indringende wijze het leven van Hilde, haar ouders, haar kinderen en kleinkinderen, gewone mensen met een ongewone geschiedenis. Konst neemt de lezer mee op een turbulente reis door een land doordrenkt van oorlog. Maar ondanks alles weten Hilde en haar omgeving de intimiteit en saamhorigheid van het familieleven te bewaren.

Datum :  dinsdag 12 maart 17:00

Het is 1964 en de hits van Elvis, Johnny Hoes en Caterina Valente draaien in iedere jukebox. Antonia en Edgar - beiden aan het einde van de oorlog geboren – dromen van een ander leven dan dat van hun ouders, zonder ontberingen en beperkingen. De wereld leren kennen! Dan krijgt Edgar de kans om een exportbedrijf in Hongkong te bouwen, Antonia zal volgen zodra hij als zakenman voet aan de grond krijgt. Dan komt zijn telegram; Zeg alsjeblieft woning en werk op – prepareer alles voor vertrek in mei – vliegbiljet volgt. Ze schrijft hem bemoedigende liefdesbrieven en leest die van Edgar, vol beloftes maar ook steeds weer uitstel.

Vijftig jaar later, tijdens het leegruimen van Antonia’s woning, vraagt haar dochter - Kristine Bilkau - zich af waarom haar charmante moeder diep vanbinnen haar hele leven trouw is gebleven aan haar eerste grote liefde. Hoeveel overgave, romantiek en risico laat je toe, als het om de liefde gaat? En wie was die man die haar moeder nooit kon vergeten? De dochter wil hem ontmoeten, ten minste een enkele keer.

Datum :  dinsdag 19 maart 20:00
Einde evenement :  woensdag 20 maart 16:00

De zevendelige romancyclus Het Bureau van J.J. Voskuil (1926-2008) was eind jaren negentig een groot succes in Nederland. De roman beschrijft het reilen en zeilen van een Amsterdams onderzoeksinstituut voor folklore, het ‘Bureau’, in de jaren 1957 tot 1989. Centraal in het verhaal staat de ‘wetenschappelijke ambtenaar’ Maarten Koning, die zijn werk – studies over kabouters of ‘de nageboorte van het paard’ – volstrekt zinloos vindt maar toch ondanks als anthropoloog carrière maakt en bij zijn afscheid in 1987 internationale faam als autoriteit op het gebied van het Europese dorsvlegelonderzoek geniet.

Datum :  woensdag 27 maart 18:00
Einde evenement :  donderdag 28 maart 20:00
Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2019