Events

Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur DLVA, in gesprek met Christoph Buchwald.

Erich Maria Remarque is de auteur van de bekende roman over WOI Van het westelijk front geen nieuws, waarin hij zijn oorlogservaringen als Duitse officier beschrijft. Remarque was een oorlogsheld, werd gedecoreerd, maar kreeg het als schrijver en journalist al snel aan de stok met de nazi’s. Hij vluchtte in 1933 via Parijs naar de VS waar hij zijn romans over WOII schreef zoals Een nacht in Lissabon (vorig jaar in vertaling verschenen) en Arc de Triomphe, die begin dit jaar uit in vertaling uitkwam.

Datum :  maandag 22 oktober 20:00
LIEBE IN DEN GÄNGEN is een zachtmoedig komisch drama van regisseur Thomas Stuber met Franz Rogowski (HAPPY END, VICTORIA, TRANSIT), Sandra Hüller (TONI ERDMANN) en Peter Kurth (GOOD BYE LENIN!) over lief en leed tussen de schappen van een levensmiddelengroothandel. Het scenario werd bekroond met de Duitse Scenarioprijs. LIEBE IN DEN GÄNGEN was onderdeel van de competitie van het filmfestival van Berlijn en werd er bekroond met meerdere prijzen.
Datum :  maandag 29 oktober 19:00

In 2018 worden de Novemberrevolutie van 1918 en de protestbeweging van 1968 herdacht. Twee momenten waarop mensen in opstand kwamen en maatschappelijke veranderingen eisten. Met lezingen, film, voordracht en debat blikken we terug op de gebeurtenissen van toen en kijken we naar sociale bewegingen nu. Themamiddag met o.a. Robert Habeck (voorzitter Bündnis 90/Die Grünen en schrijver van het theaterstuk 'Neunzehnachtzehn').

Datum :  donderdag 1 november 13:30
Einde evenement :  donderdag 1 november 17:30

Thomas Mann (1875-1955) heeft een levenslange fascinatie
 gehad voor het werk en de persoon van Richard 
Wagner, die hij beschouwde als dé belichaming van de laat-19e-eeuwse Duitse cultuur. Symposium met Michiel Hagdorn, literatuurwetenschapper / germanistiek / cultuurgeschiedenis, Sabine Lichtenstein: emeritus-docent Muziekwetenschap UvA, Dirk Heißerer, literatuurwetenschapper / voorzitter Thomas-Mann-Forum München, Frank Weiher, docent aan de Universiteit van Düsseldorf

Datum :  zaterdag 17 november 10:00
Einde evenement :  zaterdag 17 november 17:45

Op 11 november 1918 arriveerde keizer Wilhelm II in Nederland en werd ondergebracht in Kasteel Amerongen. Wat was de achtergrond van zijn komst naar Nederland? En wat betekende zijn komst voor de hoogadellijke dynastie van de Hohenzollerns? Prof. Dr. Beatrice de Graaf en Prof. Dr. Jacco Pekelder zijn de sprekers.

Datum :  zaterdag 24 november 10:00
Einde evenement :  zaterdag 24 november 16:00

Gelauwerd kunstenaar NORA KRUG  werd decennia na de val van het naziregime geboren, maar de Tweede Wereldoorlog wierp een lange schaduw over haar jeugdjaren in het Duitse Karlsruhe. Het simpele feit dat zij een Duitse was, betekende dat zij zich moest verhouden tot de gruwelen van de Holocaust. Maar Nora wist weinig van haar eigen familie tijdens de oorlog: hoewel al haar grootouders de oorlog meemaakten, werd er thuis nooit over gesproken. Pas veel later, als zij al meer dan tien jaar in Amerika woont, beseft Krug dat de noodzaak de vragen te stellen die zij als kind nooit durfde te stellen door haar vertrek naar het buitenland alleen maar groter is geworden.

Datum :  maandag 26 november 19:00
Einde evenement :  dinsdag 27 november 17:00

De Zwitserse schrijver en filosoof  Jonas Lüscher (1976) beschrijft indringend hoe gewetenloos, manipuleerbaar en onbeheersbaar, maar ook hoe kwetsbaar onze huidige wereld is. Zijn taalgebruik is prachtig, maar ook moeilijk en soms ouderwets. Het boek werd met de Schweizer Buchpreis 2017 bekroond. Het boek is vertaald naar het Nederlandse door Gerrit Bussink en uitgegeven bij Wereldbibliotheek onder de titel Kracht. ‘Kracht is niet alleen een erg intelligent maar ook een erg grappig boek.’ Neue Zürcher Zeitung
voert het gesprek met de auteur.

Datum :  maandag 26 november 19:00
Einde evenement :  dinsdag 27 november 17:00
Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018