Tip van onze partner: Ysselsteyn. Auteurslezing met Hans Sakkers. Inleiding en gespreksvoering: Gerrit Goorman

Sinds de Eerste Wereldoorlog kent Europa militaire begraafplaatsen. Zij geven een gevarieerd beeld van leed en verwerking van leed. Een goed voorbeeld vormt de enige Duitse militaire begraafplaats in Nederland bij Ysselsteyn.

Zij is in 1946 aangelegd volgens het handboek van de Amerikaanse gravendienst. Terwijl andere West-Europese landen in het eerste decennium na de oorlog de Duitse graven overdroegen aan de Bondsrepubliek, kostte het dertig jaar moeizaam overleg voordat Nederland hiertoe overging. Zo ontstond Nederlands erfgoed onder Duits beheer. Van alle militaire begraafplaatsen in Nederland is die van Ysselsteyn de meest interessante: een laatste rustplaats voor de vijand. Nederland maar ook Duitsland hebben ieder hierin tijd nodig gehad om weer tot elkaar te komen. De geschiedenis van Ysselsteyn demonstreert dit duidelijk.

Wie in Zeeland opgroeit, komt bijna onvermijdelijk in contact met de resten van de Duitse militaire aanwezigheid aldaar.

Hans Sakkers verdiepte zich eerst in de Atlantikwall, maar na een bezoek aan de Duitse militaire begraaf­plaats Ysselsteyn, al in 1970, raakte hij ook geboeid door de vraag: "Hoe en waarom ligt hier zo’n grote Duitse militaire begraafplaats?". Door zijn uitvoerige studie naar Duitse gevallenen, realiseerde Hans Sakkers zich bovendien wat zo'n verlies voor de nabestaanden betekende. Dit hielp hem om achter de voormalige vijand weer de mens te zien.


Voertaal: Nederlands

Entree gratis, aanmelding verplicht via: ku-s@denh.auswaertiges-amt.de

 

Georganiseerd door de Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland en het Literaturhaus Deutsche Bibliothek Den Haag.

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2019