De Staat van Duitsland: 30 jaar na de Muur (UITVERKOCHT)

Dit najaar is het 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Het DIA viert dit jubileum met de  bijeenkomst ‘De Staat van Duitsland: 30 jaar na de Muur’, op 27 oktober in de Rode Hoed in Amsterdam. We gaan in gesprek met wetenschappers, schrijvers en Zeitzeugen over de gebeurtenissen van ’89.

Een evenement waarin we niet alleen terugkijken op die historische gebeurtenis, maar ook nagaan hoe het anno 2019 is gesteld met de Duitse Innere Einheit. Zijn de verschillen tussen Oost- en West-Duitsland nog steeds groot, of zijn beide delen naar elkaar toe gegroeid? En waar staat Europa dertig jaar na de euforie en hoop die gepaard gingen met de omwentelingen van 1989/90?

In 1989 veranderde de wereld ingrijpend. Overal in Oost-Europa kwamen burgers in opstand. Zo ook in Oost-Duitsland, met als verrassend resultaat de val van de Muur op 9 november 1989, één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de recente geschiedenis. De val van de Muur betekende niet alleen een einde aan de scheiding van families, vrienden, stadsgenoten. Hij bracht uiteindelijk vrijheid en democratie voor miljoenen mensen achter het IJzeren Gordijn. De vorming van de Europese Unie raakte hierna in een stroomversnelling.

Hoewel inmiddels een jonge generatie (Oost-)Duitsers in vrijheid en zonder hermetisch afgesloten grenzen opgroeide, is het proces van eenwording nog steeds in volle gang. De Duitse deling heeft veel sporen nagelaten. Op de dertigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur willen wij daarom met wetenschappers, schrijvers en Zeitzeugenover de gebeurtenissen en de gevolgen van ’89 in gesprek gaan.

De sprekers zijn Geert Mak, Bern Florth, Christina Morina en Lukas Rietzschel. Meer informatie over de auteurs op de site van het Duitsland Instituut.

Met een inleiding door historicus Hanco Jürgens (DIA).

Moderatie: Marja Verburg (redacteur Duitslandweb) en Krijn Thijs (historicus DIA).

N.B. Dit evenement is uitverkocht!


 

Voertaal: Duits en Nederlands
Toegang: € 15,00 | € 10,00 (studenten)
Aanmelden/tickets: webshop Duitsland Instituut

Zondag 27 oktober 2019, 14:00 – 18:00 uur
De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam