Tip van onze partner

De zin van denken, auteur Markus Gabriel in gesprek met Florentijn van Rootselaar

Denken is ons zesde zintuig, betoogt Markus Gabriel, een van de belangrijkste Duitstalige filosofen van dit moment, in zijn nieuwste boek De zin van denken (oorspronkelijke titel: Der Sinn des Denkens / vertaling: Mark Wildschut).

Hoe kan het denken ons een richting geven in de wereld van vandaag, waarin verstandige reflectie verder weg lijkt dan ooit? Markus Gabriel laat in zijn kenmerkende lichtvoetige stijl zien dat filosofisch nadenken ons kan wapenen tegen de stroom van propaganda, nepnieuws en andere onzin die ons dagelijks overspoelt via de sociale en traditionele media.

Daarbij benadert hij denken als een zintuig: net als horen, zien, proeven, ruiken en voelen, betasten wij al denkend de werkelijkheid. Precies deze eigenschap van het denken is tegenwoordig in de vergetelheid geraakt, doordat denken veelal wordt geduid in termen uit het technowetenschappelijke discours.

Volgens Gabriel doet dit het denken ernstig tekort, en is het van groot belang te achterhalen wat denken eigenlijk is, om te voorkomen dat we het slachtoffer worden van de digitalisering en veranderen in hopeloze infojunks en technozombies.


 

Filosofisch Café

Toegang: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten/met Goethe-Pass: gratis
Voertaal: Engels
Locatie: Het Goethe Instituut, Herengracht 470, Amsterdam
Tel. 020 5312900
Email: info-amsterdam@goethe.de

 

Goethe Institut Niederlande i.s.m. Boom Uitgevers

Woensdag 4 september 2019, 20:00 uur

 

Klik hier voor meer informatie.