Foto: Jan Reinier van der Vliet
Andreas Landshoff:
Fritz Landshoff, der Querido Verlag und die Exilliteratur
Na afloop volgt een gesprek met Daniel Cil Brecher.
“Het vaderland kan verloren gaan, maar de moedertaal is het niet te verliezen bezit, het huis van de daklozen”, schreef Klaus Mann vanuit zijn ballingschap in Parijs, waar hij in 1933 na de georganiseerde terreur van de nazi’s zijn toevlucht had gezocht. In Fritz Helmut Landshoff vond hij al snel een uitgever die veel verdreven dichters een nieuwe plek voor hun moedertaal in Amsterdam aanbood. Met behulp van de financiële steun van Emanuel Querido, hoofd van de Nederlandse uitgeverij Querido, bouwde de 32-jarige Landshoff de Duitse afdeling van het bedrijf op aan de Keizersgracht 333 in het jaar dat in Duitsland de boeken werden verbrand.
De contacten met auteurs die Landshoff als voormalig hoofd van de Berlijnse Kiepenheuer Verlag had gecultiveerd, kwamen hem ten goede bij de ontwikkeling van zijn uitgeverij-programma: in Duitsland waren schrijvers als Joseph Roth, Arnold Zweig, Lion Feuchtwanger, Heinrich Mann en Ernst Toller sinds 1933 verbannen en konden nu hun werken bij Querido in Amsterdam publiceren.
Fritz Landshoffs zoon Andreas Landshoff, die in 1930 in Leipzig werd geboren en nu in Amsterdam woont, doet verslag van het werk van zijn vader tijdens deze moeilijke ballingschapsjaren.
In 1948 ging Andreas Landshoff in de leer bij Suhrkamp Verlag (Berlijn). Tegelijkertijd liep hij stage in alle technische afdelingen van het Druckhaus Tempelhof (voorheen Ullstein) en bezocht hij de Berlijnse Buchhandels- und Verlagsschule, waar hij met cum laude afstudeerde over Bertolt Brecht.
• 1950-1952: werkzaam in de afdeling Subsidiaire Rechten van de S. Fischer Verlag (Frankfurt)
• 1953-1955: productiemanager/art director en assistent van de directeur van de uitgeverijen Kiepenheuer & Witsch en Phaidon (Keulen)
• 1955-1983: wisselende functies bij uitgeverij Harry N. Abrams (New York en Amsterdam), tenslotte Associate Publisher and Senior Vice President.
• 1972: Oprichting van Andreas Landshoff Productions, die voor de internationale markt geïllustreerde boekprojecten initieert en produceert, als uitgeversconsultant en -agent optreedt en als impresario en producent voor theaterproducties optreedt.
Daniel Cil Brecher werd in 1951 in Tel Aviv geboren als zoon van Oostenrijks-Joodse Holocaust-overlevenden. Toen hij twee jaar oud was, verhuisde zijn familie naar Düsseldorf. Na zijn studie geschiedenis en filosofie keerde hij in 1977 terug naar Israël, werkte hij aan de universiteit van Haifa en aan het Yad Vashem Memorial en werd hij in 1983 benoemd tot directeur van het gerenommeerde Leo Baeck Instituut in Jeruzalem. In 1986, “teleurgesteld door Israël”, keerde hij terug naar Europa en nam hij een bewuste beslissing om in de diaspora te gaan wonen. Hij is betrokken bij het PEN-centrum van Duitstalige schrijvers in het buitenland en woont in Amsterdam.
I.s.m. Goethe-Institut
_____________________________________________________________________________
Amsterdam
Voertaal: Duits
In verband met de coronamaatregelen is reserveren strikt noodzakelijk.
Reserveren via: info-amsterdam@goethe.de
T.: 020- 531 29 00