Cultuurprijs

Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum in 2013 heeft het Genootschap Nederland Duitsland de Cultuurprijs Nederland Duitsland in het leven geroepen.

De statuten zeggen over deze prijs het volgende:
Deze prijs wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die een bijzondere artistieke, culturele of wetenschappelijk activiteit heeft verricht welke aan de culturele betrekkingen tussen Nederland en Duitsland zichtbaar en wezenlijk heeft bijgedragen. De activiteit kan een bijzondere prestatie betreffen maar ook een oeuvre, speciale verdienste, politiek of maatschappelijk engagement, creativiteit of een bijzondere loopbaan die aan de Nederlandse en Duitse culturele betrekkingen wezenlijk positief heeft bijgedragen.

  • Voor het eerst werd de prijs in november 2013 toegekend aan historicus en journalist Merlijn Schoonenboom.
  • In november 2018 werd tijdens de viering van het 65-jarig bestaan van het Genootschap Nederland Duitsland de Cultuurprijs Nederland Duitsland voor de tweede keer uitgereikt. Toen ontving Uitgeverij Cossee de prijs voor haar grote inzet voor het Duitse boek in Nederland en vice versa.
  • Op 16 november 2023 ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum werd de cultuurprijs aan historicus prof. Friso Wielinga uitgereikt voor zijn bijzondere jarenlange bijdrage aan de versterking van de politieke, economische en culturele betrekkingen tussen Nederland en Duitsland. Dhr. Wielinga was jarenlang universitair hoofddocent hedendaagse Duitse geschiedenis en Nederlands-Duitse betrekkingen in Groningen en Utrecht. Tussen 1999 en 2021 was hij directeur van het Haus der Niederlande aan de Westfaalse Wilhelms-Universiteit in Münster.
  • De innovatieprijs van de cultuurprijs Nederland Duitsland 2023 werd aan de Actiegroep Duits toegekend, een samenwerking van het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Goethe-Institut Niederlande en de Zentralstelle für das Auslandsschulwesen, die zich inzet om het draagvlak voor en de kennis van de Duitse taal in Nederland te vergroten.

Hieronder is de toespraak van Arnon Grunberg te lezen en te zien ter gelegenheid van de viering van het 70jarige jubileum van het Genootschap Nederland Duitsland op 16 november 2023 op de Duitse ambassade in Den Haag:

2013, cultuurprijsdrager Merlijn Schoonenboom
2018, cultuurprijsdrager uitgeverij Cossee
2023, cultuurprijsdrager prof. Friso Wielinga
2023, innovatieprijsdrager Actiegroep Duits