Foto: Jan Reinier van der Vliet

 

Boekpresentatie Ward Bruning: Duitse dichters en denkers in naoorlogs Nederland. De geschiedenis van het Genootschap Nederland Duitsland

Feestelijke bijeenkomst

Hanco Jürgens in gesprek met auteur Ward Bruning en onze eregast Connie Palmen

Het Genootschap Nederland Duitsland zet zich sinds zijn oprichting in 1953 met altijd groot enthousiasme in voor de culturele betrekkingen tussen beide landen. Geruime tijd was het archief , dat de rijke geschiedenis van het Genootschap bevat onvindbaar. Gelukkig werd het in 2018 teruggevonden. Ward Bruning heeft als student Duitslandstudies aan de UvA het archief  geïnventariseerd en het resultaat in zijn Masterscriptie samengevat. Vol trots en genoegen hebben wij bij uitgeverij Cossee daarvan een boekje laten maken. Het vertelt van de activiteiten, waarin aanvankelijk de hoge cultuur van Goethe en Schiller centraal stond, een verleden dat niet besmet was door het nationaalsocialisme. Vanaf eind  jaren zeventig besteedde het Genootschap meer aandacht aan politieke onderwerpen. Het boek biedt een blik op de wijze waarop het GNLD steeds opnieuw een rol wist te vervullen in het Nederlandse culturele leven en daarmee een bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de  Nederlands-Duitse betrekkingen.

Ward Bruning studeerde Geschiedenis en Germanistiek aan de Universiteit Utrecht en Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in de recente Duitse geschiedenis en de Nederlands-Duitse betrekkingen.

Hanco Jürgens is wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam en fellow van het Montesquieu Instituut in Den Haag. Hij studeerde geschiedenis in Utrecht, was stipendiaat aan het Leibniz-Institut für  Europäische Geschichte in Mainz en promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen waar hij ook bezig was als docent. Jürgens houdt zich bezig met de moderne geschiedenis van Duitsland in Europees perspectief. In 2014 publiceerde hij Na de val, Nederland na 1989. In 2017 publiceerde hij samen met Ton Nijhuis De vleugels van de adelaar, Duitse kwesties in Europees perspectief. Momenteel werkt hij aan een boek over het moderne Duitsland sinds de val van de muur.

Connie Palmen, auteur van onder meer De Wetten, I.M. en Lucifer. Zij ontving vele prijzen zoals Het Gouden Ezelsoor, de AKO en de Libris Literatuurprijs en de Inktaap. Al haar romans zijn in het Duits vertaald. Haar boeken zijn daar een groot succes.

_____________________________________________________________________________

Den Haag

Voertaal: Nederlands

Toegang: gratis

Aanmelding: secretariaat@genootschapnld.nl

Let op: De 3-G regel is van toepassing, d. w. zeggen toegang alleen mogelijk voor personen die gevaccineerd, genezen of getest zijn.
Woensdag 24 november
17:00 uur (met aansluitende borrel)
Sociëteit De Witte,
Plein 24
2511 CG Den Haag