Berlin – Biographie einer grossen Stadt

Auteur Jens Bisky in gesprek met Krijn Thijs

 

Over het boek:
Parvenu van de grote steden, laboratorium van de moderniteit, symbool van de verscheurde 20e eeuw: niet alleen de Duitse maar ook de Europese geschiedenis is geconcentreerd in Berlijn. Jens Bisky heeft beide in gedachten als hij de ontwikkeling van de stad beschrijft sinds de opkomst tot een Pruisische residentie. Berlijn was zeer veelzijdig en open: voor de vervolgde Franse hugenoten en de denkers van de Verlichting onder Hohenzollern-heerschappij en later als metropool van proletariërs en grote industriëlen, kunstenaars en journalisten en als “place to be” van de Golden Twenties. Bisky maakt dit alles levendig tastbaar, vooral ook de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog en de gespannen sfeer na 1945, toen de grote machtsblokken hier tegenover elkaar stonden.
Jens Bisky presenteert de geschiedenis van Berlijn zoals die in decennia niet meer is gezien, van de Dertigjarige Oorlog tot nu. Een fascinerend verhaal over opkomst en neergang, val en een nieuw begin – en tegelijkertijd een aangrijpend panorama van de Duitse en Europese geschiedenis zoals dat wordt weerspiegeld in een unieke metropool.

Jens Bisky, geboren in 1966 in Leipzig, studeerde cultuurwetenschappen en Duitse taal- en letterkunde in Berlijn. Hij schreef voor de Berliner Zeitung en is sinds 2001 hoofdredacteur van de Süddeutsche Zeitung. Hij is ook de auteur van verschillende veelgeprezen boeken, waaronder Geboren am 13. August (2004), Kleist – Eine Biographie (2007) en recentelijk Unser König – Friedrich der Große und seine Zeit (2011). In 2017 kreeg Bisky de Johann Heinrich Merck Prijs voor Literaire Kritiek.

Krijn Thijs is historicus en wetenschappelijk medewerker bij het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Hij studeerde Geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en schreef daarna een proefschrift over het politieke gebruik van de Berlijnse stadsgeschiedenis in het Derde Rijk, de DDR en West‐Berlijn aan het Zentrum für Zeithistorische Forschung te Potsdam. Sinds 2009 is hij werkzaam bij het DIA. Hij begeleidt het DAAD-Graduiertenkolleg, organiseert workshops en lezingen en houdt colleges (Geschiedenis, Duitslandstudies) aan de Universiteit van Amsterdam.

 

I.s.m. het Goethe-Institut Niederlande, de Duitse Ambassade en het Duitsland Instituut Amsterdam.

_____________________________________________________________________________

Amsterdam, ma 14 september

Voertaal: Duits
Toegang:  € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten /met Goethe-Pass: gratis
Aanmelden: cultuur-amsterdam@goethe.de,  T:  020 – 531 29 08

 

Het evenement op 14 september is ook te volgen op YouTube Livestream:
https://youtu.be/ettZiZ-WBrw

 

Den Haag, di 15 september  EVENEMENT AFGELAST

14 september 20:00 uur
Doopsgezinde Singelkerk
Singel 452
Amsterdam
Toegang: € 5,00 | met korting: € 3,00 |
studenten/ met Goethe-Pass: gratis

Ook te volgen op YouTube Livestream:

https://youtu.be/ettZiZ-WBrw
15 september 18:00 uur
Den Haag
EVENEMENT  AFGELAST