Een literaire double bill

‘Twee auteurs, twee boeken: het ene speelt zich af eind jaren zeventig, begin jaren tachtig in de Sonnenallee in Oost-Berlijn, het andere eind jaren tachtig in Kiev. Beide boeken vertellen over het leven en de realiteit van jonge mensen die opgroeien binnen een systeem dat niet meer bestaat.
In deze twee opeenvolgende lezingen willen we ons samen met Thomas Brussig en Frank Nellen verdiepen in deze twee boeken om ze later samen te bespreken en een brug te slaan tussen deze tijden en plekken.

HET KORTSTE STUKJE VAN DE SONNENALLEE (Thomas Brussig, 1999)

Micha woont in de Sonnenallee in Berlijn, maar in het korte, oostelijke stuk van de door de muur in tweeën gehakte straat. Hij en zijn vrienden zijn iets jonger dan de studenten in Good Bye, Lenin!, maar ze hebben dezelfde inventieve humor en delen hetzelfde verlangen naar een minder bekrompen leven. Meer seks, jeans en rock-’n-roll! Voor een Stones-elpee uit het Westen zijn ze overal toe bereid. Bovendien zijn ze allemaal verliefd op de beeldschone Miriam, maar ze leggen het af tegen de jongens uit het Westen, die met hun motor vrijelijk de grens kunnen oversteken. Wanneer Micha plots een brief krijgt – mogelijk van Miriam – belandt die per ongeluk in de Todesstreifen, het niemandsland tussen Oost en West. Brussigs roman is het grappige en charmante verhaal van tienerjongens tegen het decor van de DDR tijdens de jaren tachtig

Thomas Brussig (Oost-Berlijn, 1964) publiceerde negen romans, filmscenario’s en toneelstukken. In 2000 studeerde hij af aan de befaamde filmacademie van Berlijn-Babelsberg. Voor zijn werk ontving hij de gerenommeerde Hans Fallada-prijs. Zijn boeken zijn in achtentwintig talen vertaald

DE ONZICHTBAREN (Frank Nellen, 2023)

Kiev, eind jaren tachtig. Het eens zo machtige Sovjetimperium wankelt. Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev houdt Dani’s jeugdvriend Pavel een geestdriftig betoog tegen het socialisme. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek. Zijn tocht voert hem langs zonderlinge mensen en verlaten oorden waar niemand meer iets te zeggen heeft. In gedachten keert hij terug naar de verhalen die Pavel hem vroeger vertelde. Verhalen over kosmonauten en onvermoeibare arbeiders, over de komst van een paradijs op aarde. Wat is er gebeurd? Waarom is Pavel verdwenen? En wat is er nog over van zijn dromen? Met elke stap komt Dani dichter bij de onthulling van een pijnlijke geschiedenis.

Frank Nellen is schrijver, jurist en econoom. Hij doceert aan de Universiteit Maastricht en werkt als fiscalist. Zijn literaire debuut, Land van dadels en prinsen (2019), werd lovend ontvangen. De onzichtbaren (2023) is zijn tweede roman.


_________________________________________________________________________________

Voertaal: Duits / Engels

Toegang: gratis

Aanmelden: hier

donderdag 11 april, 19:30 uur

Goethe-Institut Amsterdam
Herengracht 470

Amsterdam