My project-1 (5)
© CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0
Hans Jürgen Balmes © Jörg Steinmetz

Hans Jürgen Balmes: De Rijn – biografie van een rivier

Een poëtisch natuur- en cultuurverhaal over de Rijn en de ziel van een landschap.

De auteur gaat in gesprek met Anna Seidl

De Rijn ontstond miljoenen jaren geleden in het midden van zijn huidige loop, waar zeekoeien zwommen in een tropische zee. Doordat de kustlijn langzaam naar het westen verschoof en het water stroomopwaarts een nieuwe loop vond, werd de rivier allengs langer. De Rijn herbergt nog steeds de oudste dieren van Europa, maar is vanaf de bron tot aan de delta inmiddels ook door mensenhanden gevormd. Geen enkele andere rivier is grens, verkeersader, vluchtweg en voedingsbron tegelijk.

Hans Jürgen Balmes neemt ons mee op een reis langs de oevers van de Rijn, waar we dichters en schilders ontmoeten voor wie de rivier een inspiratiebron en soms zelfs een obsessie werd. We zien bijzondere bomen en dieren tot leven komen in zijn sublieme beschouwingen.

Balmes betovert ons met zijn onuitputtelijke stroom van verhalen en zijn stille overpeinzingen, die tot reflectie uitnodigen. Natuurschrijven op zijn best.

Hans Jürgen Balmes (Koblenz, 1958) is behalve uitgever bij S. Fischer Verlag in Frankfurt ook schrijver en vertaler van poëzie uit het Engels. Hij publiceert onder meer in de Neue Zürcher Zeitung en de Süddeutsche Zeitung. De Rijn speelt al lang een belangrijke rol in zijn bestaan: als kind bevoer hij de rivier in de kano van zijn vader, en hij wandelde – aangetrokken door de sereniteit van de stroom en de dieren die op en in het water leven – diverse keren naar de plek in de Alpen waar de Rijn ontspringt.

Anna Seidl is literatuurwetenschapper en docente (Duitsland- en Scandinaviëstudies) aan de UvA.

 

I.s.m. het Goethe-Institut Amsterdam en Singel uitgeverijen
_________________________________________________________________________________

Den Haag:
Voertaal: Duits
Toegang: gratis
Aanmelden: secretariaat@genootschapnld.nl
Tel.: 06 26 97 97 33


Amsterdam
:
Voertaal: Duits
Toegang studenten/ Goethe-Pass/ leden Genootschap NLD: gratis
Reguliere toegang: €5,00
Aanmelden: hier

Den Haag
dinsdag 20 juni, 18:00 uur
Borderkitchen
Kerkstraat 11
2514 KP Den Haag
Amsterdam
woensdag 21 juni, 18:00 uur
Goethe-Institut
Herengracht 470