De Keizer, de Hohenzollern en het “Derde Rijk”

De auteurs Jacco Pekelder en Joep Schenk gaan in gesprek met moderator Hanco Jürgens

Sinds jaar en dag krijgt Museum Huis Doorn – het ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II – vragen hoe de familie Hohenzollern, die tot dan toe in Duitsland had geregeerd, tegenover het nationaalsocialisme stond. In oktober 2020 opende het museum daarom de tentoonstelling “De keizer en het Derde Rijk”. Tegelijkertijd verscheen een boek over dit thema, samengesteld door Jacco Pekelder, Joep Schenk, Cornelis van der Bas en drie studenten van de Universiteit Utrecht dat zowel in het Nederlands als in het Duits is verschenen.

Het vertelt hoe Wilhelm II, zijn tweede vrouw prinses Hermine, het kroonprinsenpaar en de favoriete kleinzoon van de keizer, Louis Ferdinand, zich in verschillende mate aan de rechter zijde van de Weimarrepubliek en voor het opkomende NS-regime engageerden. Ging het hen alleen om de terugkeer op de troon  of bestonden er ook ideologische overeenkomsten?

Al sinds ruim een jaar is in Duitsland de discussie gaande in hoeverre de Hohenzollern het Nationaalsocialisme steun hebben gegeven.

Onder leiding van Hanco Jürgens (Duitsland Instituut Amsterdam) geven de auteurs Jacco Pekelder en Joep Schenk (beiden Universiteit Utrecht) hun visie op deze complexe vragen en op het huidige debat in Duitsland. Ook laten ze zien dat er in Nederland al direct na 1945 over het geschiedbeeld van de Hohenzollern is gedebatteerd.

Zie: https://www.wallstein-verlag.de/9783835339569-der-kaiser-und-das-dritte-reich.html en

https://www.huisdoorn.nl/nl/nieuws/de-keizer-en-het-derde-rijk/


Jacco Pekelder
(1967) is docent geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en Honorarprofessor für die Neueste Geschichte Westeuropas aan de Universiteit van het Saarland. In 2015 publiceerde hij in opdracht van Museum Huis Doorn een nieuwe vertaling van de dagboeken van een vleugeladjudant van de laatste Duitse keizer, Sigurd von Ilsemann. Hij schrijft momenteel een boek over Europa en de “Duitse kwestie” in de 19de eeuw.

Joep Schenk (1983) doceert geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.  Zojuist verscheen zijn nieuwste boek, The Rhine and European Security in the Long Nineteenth Century. Making Lifelines from Frontlines (Routledge).

Hanco Jürgens is wetenschappelijk medewerker bij Duitsland Instituut Amsterdam. In 2017 publiceerde hij met Ton Nijhuis de bundel De vleugels van de adelaar. Duitse kwesties in Europees perspectief. Duitse vraagstukken vanuit Europees perspectief. Hij werkt momenteel aan een boek over het moderne Duitsland sinds de val van de Berlijnse muur.

_____________________________________________________________________________

online via Zoom

Voertaal: Nederlands

Aanmelden: secretariaat@genootschapnld.nl
T: 06 271 735 07

Na aanmelding ontvangt u de zoom-link

Donderdag 11 maart 2021
17:00 uur
Deelname: gratis