De Rattenlijn

Boekpresentatie en gesprek

Auteur Philipp Sands in gesprek met Nancy Adler

Als Gouverneur van Galicië was  Otto Wächter tijdens de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk voor de dood van honderdduizenden Joden en Polen. Aan het einde van de oorlog werd Otto Wächter beschuldigd van massamoord. Achternagezeten door de Sovjets, de Amerikanen, de Britten en door wraakzuchtige Poolse en Joodse slachtoffers sloeg hij op de vlucht. Drie jaar lang verschool hij zich in de Oostenrijkse Alpen, waarna hij zich naar Rome begaf en met steun van het Vaticaan kon onderduiken. Toen hij zich in juli 1949 voorbereidde op zijn reis naar Argentinië via de ‘rattenlijn’ overleed hij plotseling – onder zeer verdachte omstandigheden.
In De rattenlijn schetst Philippe Sands een uniek maar onthutsend portret van het leven van een nazi-vluchteling, dat leest als een echte thriller.
‘Meesterlijk geschreven … Dagboeken, gecodeerde brieven en geheime documenten zijn hier in elkaar gewikkeld en worden door een meesterbrein ontleed. […] Dat hij erin geslaagd is als een tovenaar deze chaos een schijn van helderheid te geven is een grote prestatie, ook al omdat goed en kwaad zo strikt beschreven zijn.’ – Cees Nooteboom, De Groene Amsterdammer
‘Hypnotiserend, schokkend en onmogelijk om weg te leggen.’ – John le Carré

Philippe Sands, geboren in 1960, is advocaat, hoogleraar internationaal recht en directeur van het Centre on International Courts and Tribunals aan het University College London. Hij is gepassioneerd door humanitaire doelen en internationaal recht. Hij formuleerde onder meer de aanklacht tegen de Chileense dictator Pinochet. Sands zelf heeft wortels in Lemberg, waar het grootste deel van zijn familie tijdens de oorlog werd vermoord. Oost-Weststraat – Over de oorsprong van genocide en misdrijven tegen de menselijkheid werd bekroond met de prestigieuze Baillie Gifford Prize en de Wingate Literary Prize 2016 en was Boek van het Jaar bij de British Book Awards 2017.

Nanci Adler is hoogleraar Herinnering, Geschiedenis en Overgangsrechtspraak aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en de Universiteit van Amsterdam. Ze is auteur en/of redacteur van onder meer Keeping Faith with the Party – Communist Believers Return from the Gulag, The Gulag Survivor, Victims of Soviet Terror, Understanding the Age of Transitional Justice en The Future of the Soviet Past – The Politics of History in Putin’s Russia. Adler is vanaf 2022 voorzitter van de Academic Working Group of the International Holocaust Remembrance Alliance. Haar huidige onderzoek richt zich op overgangsjustitie en de erfenis van het communism.

i.s.m. Goethe-Institut Niederlande, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum, en de Duitse Ambassade Den Haag

________________________________

Voertaal: Engels
Toegang: gratis

Aanmelden: info-amsterdam@goethe.de

De 3-G regel is van toepassing, d. w. zeggen toegang alleen mogelijk voor personen die gevaccineerd, genezen of getest zijn.
Dinsdag 16 november 2021
20:00 uur
Doopsgezinde Singelkerk
Singel 452
Amsterdam
óf online via https://youtu.be/EImGsu6Ling