De rechterkant van Duitsland: twee avonden met de Duitse socioloog Matthias Quent en met Kemal Rijken in Amsterdam en Koen Vossen in Den Haag onder leiding van Jacco Pekelder. 

Rechts-populisme en rechts-extremisme zijn in opmars in Duitsland en ook elders. Geweld en haat in woord en daad nemen toe. De AfD (Alternative für Deutschland) boekt alsmaar succes in deelstaat-verkiezingen. Waar komt dat succes vandaan, wat is er precies aan de hand en hoe gaat dit verder? In zijn nieuwe boek Deutschland rechts außen biedt de Duitse socioloog Matthias Quent analyse van dit probleem en perspectief. Het is aan de media, de gevestigde partijen en de Duitse burgers om te beslissen of de ruk naar rechts Duitsland permanent zal veranderen, of niet. Onder leiding van de historicus Jacco Pekelder spreken de geëngageerde wetenschapper Quent en de kenner van het internationale populisme Koen Vossen over gevaar en hoop voor de Duitse en ook Europese democratie.

Matthias Quent (1986) werd geboren en groeide op in Thüringen. Daar werd de jonge man direct geconfronteerd met gewelddadige neonazi’s. Als gepromoveerd socioloog en expert in rechts-extremisme is hij tegenwoordig directeur van het Institut für Demokratie und Zivilgesellschaft (IDZ) van de Amadeu Antonio Stiftung in Jena. Zomer 2019 verscheen van hem het boek Deutschland rechts außen. Wie die Rechten nach der Macht greifen und wie wir sie stoppen können.

Koen Vossen is politiek historicus, zelfstandig publicist en als docent politicologie en politieke geschiedenis verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn, ook in het Engels, verschenen boek Rondom Wilders. Portret van de PVV was in 2013 een van de vier genomineerden voor de Prinsjesboekenprijs (Engelse titel: The Power of Populism. The rise of Geert Wilders and the Party for Freedom in the Netherlands).

Kemal Rijken is publicist, schrijver, politicoloog en historicus. Hij werkt onder meer voor De Groene Amsterdammer, HP/De Tijd, Duitslandweb en Binnenlands Bestuur. Ook is Rijken hoofdredacteur van de Joodse nieuws- en achtergrondensite Jonet.nl. In 2019 publiceerde het boek Eigen Volk dat verhaalt over de geschiedenis van rechts-nationalistische partijen in negen Europese landen. Voor Duitsland richtte hij zich onder meer op Die Republikaner en de DVU, maar vooral op de AfD.

Jacco Pekelder (1967) is associate professor Internationale Betrekkingen in historisch perspectief aan de Universiteit Utrecht en Honorarprofessor für die neueste Geschichte Westeuropas aan de Universität des Saarlandes, Saarbrücken. Zijn publicaties gaan over de dynamiek van politiek geweld en over de Duitse positie in Europa sinds 1815. Hij is vicevoorzitter van het Genootschap Nederland-Duitsland.

 

I.s.m. Goethe Institut Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Duitse Ambassade.

_______________________________________________________________________________

Lezing en gesprek

Voertaal: Duits

Toegang Amsterdam: € 5,00 /3,00, Studente/Begunstigers GNLD/met Goethe-Pass gratis

Aanmelden Amsterdam: info-amsterdam@goethe.de of 020 – 5312900

Toegang Den Haag: gratis

Aanmelden Den Haag: ku-s@denh.diplo.de of 070 – 342 06 38

Dinsdag 21 januari 2020, 20:00 uur

Goethe Institut Amsterdam, Herengracht 470

 
Woensdag 22 januari 2020, 17:00 uur

Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland, Den Haag,                             Groot Hertoginnelaan 18-20