‘Der künstliche Horizont’, een serie van olieverfschilderijen van Wolfgang Ebert

Opening op zaterdag 15 juni om 15.00 uur.

 

Kunsthistorica Lies Netel zal een korte introductie geven op de tentoonstelling. Er zal een hapje en een drankje zijn en de kunstenaar is aanwezig. Op zondag 23 juni is de kunstenaar ook aanwezig vanaf 15.00 uur. De schilderijen van ‘Der Künstliche Horizont’ staan te drogen in het atelier van Wolfgang Ebert (oktober 2018).

Wolfgang Ebert schreef naar aanleiding van de serie ‘Der  künstliche Horizont’: ‘Der künstliche Horizont’ is in de periode van zomer 2017 tot zomer 2018 ontstaan. De serie bestaat uit 9 vierkanten van 100  x 100 cm. Samen vormen ze één geheel, terwijl ze uit elkaar kunnen worden opgehangen. Ze zijn afhankelijk van de ruimtelijke omstandigheden te rangschikken. Boven- en onder-, rechter- en linkerkant zijn gelijkwaardig en gelijktijdig opgebouwd uit 3 transparante lagen. De eerste laag is door een diagonaal gedeeld in 2 gelijke grootte met een kleurcontrast: blauw-geel, rood-groen etc. Waardoor er sprake is van “een hier en een daar”. De tweede laag is een structuur van horizontalen en verticalen opgebouwd uit witte en zwarte verfklontjes die een ruimtelijk- architecturale ordening hebben en boven de laag van “het hier en daar” staan.De derde laag is een kleurklank van licht vangende verfmaterie: 3-dimensionale klontjes die als voorwerpen (zonder voorwerp geen ruimte) hun eigen kleur- en toonwaardes en een van de situatie afhankelijke licht- en schaduwkant hebben. De laatste laag correspondeert verbergend en “ontbergend”, verbindend of losmakend met laag 1 en laag 2. Voor mij begon het schildersleven in 1941 op de Kunstschool in Plauen in het Vogtland. In dezelfde tijd begon ik een opleiding zweefvliegen. In 3 jaar behaalde ik de diploma’s A B C en het luchtvaartbewijs klasse 1. In de vliegtuigjes die waren gebouwd van hout en katoen, bevond zich een nuttig instrument, der künstliche Horizont, het gaf aan waar en in welke positie ik me in de 3-dimensionale ruimte bevond. Met de 9 schilderijen van de serie ‘Der künstliche Horizont’ heb ik onderzoek gedaan naar mijn autobiografische positie na 77 jaar schilderen onder de meest uiteenlopende omstandigheden.’

Wolfgang Ebert werd in 1927 geboren in Oelsnitz in het Vogtland, gelegen in het zuiden van Saksen. Sinds 1967 woont en werkt hij in Amsterdam.

 

15 t/m 23 juni 2019
Open: woe t/m zo: 13.00 – 17.00 uur
Einde evenement: zondag 23 juni 17:00
Castrum Peregrini
Herengracht 401
1017 BP Amsterdam
Toegang: Gratis