Hartmut Haenchen en Klaus Bertisch
  Hartmut Haenchen en Klaus Bertisch

Dirigent Hartmut Haenchen 80 – eine musikalische Biografie 

Hartmut Haenchen in gesprek met Klaus Bertisch 


Hartmut Haenchen werd 21 maart 1943 in Dresden geboren. 

Hij begon zijn muzikale carrière als lid van het Dresdner Kreuzchor. Hij studeerde directie en zangkunst aan de Hochschule für Musik Carl Maria von Weber Dresden. Zijn eerste functie was dirigent van de Robert-Franz-Singakademie in Halle en van het Staats Symfonieorkest Halle in 1966. 

Van 1972-73 werd hij Kapellmeister van het ZwickauTheater. 

In die tijd maakte hij zijn debuut bij de Deutsche Staatsoper in Berlijn. 

In 1986 werd Haenchen muzikaal directeur van De Nederlandse Opera in Amsterdam, chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Hij vertoonde een grote betrokkenheid bij het Duitse repertoire: Richard Strauss, Mozart, Wagner, Gluck etc. Hij voerde ook opera’s uit van Verdi, Puccini, Tschaikowski, Shostakowitch en anderen. 

In 1996 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Na de opvoeringen van Der Ring der Nibelungen van Wagner in 1999 legde Haenchen zijn functie neer. Hij kwam met enige regelmaat als gastdirigent terug in Amsterdam. Hij heeft tot 2014 alle reprises van de Ring-cyclus geleid. 

Onder zijn leiding begeleidde het Nederlands Philharmonisch Orkest de opera, gaf ook symfonische concerten en ging op tournee in het buitenland. 

In september 2002 nam Haenchen ontslag uit protest tegen budgettaire maatregelen. In datzelfde jaar maakte de stad Amsterdam hem ereburger. 

In 2013 kreeg hij een eredoctoraat van de Hochschule für Musik Carl Maria Weber in Dresden. 

2008 ontving hij het Verdienstkreuz am Bande van de Bondsrepubliek Duitsland. 

2006 werd hij ook Nederlander. 

2023 werd hij vast aangesteld als gastdirigent voor dit seizoen van het Noord Nederlands Orkest. 

 

Klaus Bertisch studeerde in Frankfurt/Main Anglistiek en Germanistiek, Pedagogiek en Kunsteducatie. Hij begon zijn carrière als dramaturg (1979-1987) bij de Opera Frankfurt en als gast bij opera’s en festivals in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, België, Spanje, Italië en Rusland. 

Van 1990-2018 was hij dramaturg bij De Nederlandse Opera, nu de Nationale Opera. Hij werkte samen met solisten, dirigenten zoals Hartmut Haenchen en gerenommeerde regisseurs. Hij geeft ook les bij de Dutch National Opera Academy en heeft talrijke publicaties op zijn naam staan. 

 

In samenwerking met het Goethe-Institut Niederlande
_________________________________________________________________________________________

Voertaal: Duits
Toegang: gratis

Aanmelden: secretariaat@genootschapnld.nl
Tel.: 06 – 27 17 35 07

donderdag 16 maart 2023
18:00 uur

Goethe-Institut
Herengracht 470
Amsterdam