Logo EK 2024

„Einer verliert immer- Betrachtungen zu Fußball und Ideologie“

De auteur Ansgar Mohnkern spreekt met Stephan Besser over voetbal en ideologie, penalty’s en de hand van God, nieuwe rijkdom en vergane glorie

In zijn boek Einer verliert immer, Betrachtungen zu Fußball und Ideologie denkt Ansgar Mohnkern op originele wijze na over voetbal en ideologie maar ook heel praktisch over het nemen van penalty’s, het fenomeen Maradona, klassevorming als gevolg van de rijkdom of juist armlastigheid van clubs en vrouwenvoetbal. Daarbij probeert hij het ideologische karakter van een hegemoniale cultuuruiting van onze tijd te begrijpen.

Ansgar Mohnkern is universitair docent Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde Duitse literatuur en filosofie in Bonn en aan de Yale-universiteit, waar hij promoveerde op een proefschrift over Goethe en werkte als docent Duitse taal- en letterkunde. Daarnaast was hij gastdocent in Duitsland (Bonn), Polen (Rzeszów), Tsjechië (Praag) en Zuid-Korea (Yonsei) en in 2023 Associate Fellow aan het Erich Auerbach Institute for Advanced Studies (Keulen).

Stephan Besser is universitair docent Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van diverse boeken en redacteur van de publicatiereeks Experimental Practices: Encounters across Arts, Sciences and Humanities (Brill). In 2020-21 was hij als research fellow verbonden aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS).

 

I.s.m. de Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland
_________________________________________________________________________________

Voertaal: Nederlands en Duits

Toegang: gratis

Aanmelding: hier

woensdag 26 juni, 17:00uur
Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland
Groot Hertoginnelaan 18-20
Den Haag