Undine

Kan een vrouw veranderen in een waternimf? Christian Petzold liet zich inspireren door een oude mythe over het onderwaterwezen Undine, dat dodelijk wraak neemt als het wordt verlaten. De Undine op het witte doek is een Berlijnse museumgids die zich verraden voelt in de liefde – een nieuw perspectief opent zich wanneer ze de professionele duiker Christoph ontmoet.

 

“Als je weggaat, moet je dood”. Met deze woorden laat de schijnbaar onbewogen Undine Johannes achter op een Berlijns terras, net nadat hij gezegd heeft niet met haar verder te willen. Undine is historica en gids, gespecialiseerd in de stadsontwikkeling van Berlijn en ze gaat naar haar werk. Tijdens haar volgende pauze valt ze halsoverkop voor beroepsduiker Christoph, als ze samen door een merkwaardig ongeluk doorweekt tussen de scherven en vissen van een uit elkaar gespat aquarium belanden. Voor hen beiden gaat een nieuwe wereld open, vol liefde en vertrouwen.
Onder de oppervlakte van dit liefdesverhaal gaat echter een oude mythe schuil over een mysterieuze waternimf, die haar geliefde moet vermoorden nadat ze door hem verlaten wordt. Christoph begint te beseffen dat Undine ergens voor wegloopt en Undine weet dat ze nog iets moet afhandelen om haar vloek op te heffen.

Met dit moderne sprookje herinterpreteert de gelauwerde Christian Petzold (Barbara, Transit) – een van de belangrijkste regisseurs van de Berlijnse School – op een fascinerende manier de mythe van de waternimf Undine of Ondine, die bovenwater maar op één manier kan overleven: door de menselijke liefde. Het Duits-Franse drama met hoofdrollen voor Paula Beer (Werk ohne Autor, Transit), Franz Rogowski (Victoria, Transit), Jacob Matschenz (Werk ohne Autor, Die Welle) werd geselecteerd voor de Competitie tijdens het 70 Internationale Filmfestival van Berlijn. Undine won de FIPRESCI prijs en Paula Beer won de Zilveren Beer voor haar rol als Undine.


Christian Petzold
(1960) begon zijn carrière als assistent op de sets van bekende arthouseregisseurs Harun Farocki en Hartmut Bitomsky. Na werk voor de Duitse tv debuteerde hij in 2000 met de speelfilm Die innere Sicherheit. Undine is zijn negende speelfilm en lijkt een nieuwe stap in Petzolds oeuvre. Voorheen nam hij de werkelijkheid – vaak: de Duitse geschiedenis – tot uitgangspunt.

_____________________________________________________________________________

in de bioscopen
Taal: Duits met Nederlandse ondertiteling
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=pQyiuiDSyRs&t=11s

vanaf 10 juni 2021 in Nederlandse bioscopen