Eva Menasse ©Jörg Steinmetz

Boekpresentatie Eva Menasse: Dunkelblum zwijgt

Boekpresentatie en gesprek

In Den Haag gaat Jerker Spits, in Amsterdam Ewout van der Knaap met de auteur in gesprek.

De roman (vertaling Annemarie Vlaming) gaat over het stadje Dunkelblum dat op het eerste gezicht een provinciestadje als alle andere is. Maar achter de façade van deze Oostenrijkse gemeente gaat het verhaal van een gruwelijke misdaad schuil. Op de hoogte van deze gebeurtenis en zwijgend over daad en daders, zijn de oudere Dunkelblumers sinds jaar en dag met elkaar verbonden. In de nazomer van het jaar 1989, terwijl aan de andere kant van de nabijgelegen grens met Hongarije al honderden DDR-vluchtelingen staan te wachten, verschijnt er een geheimzinnige bezoeker in het stadje. Plotseling volgen de gebeurtenissen elkaar in snel tempo op: op een akker aan de rand van de stad wordt een skelet opgegraven en er verdwijnt een jonge vrouw. Op geheimzinnige wijze duiken sporen van het oude misdrijf op, en de Dunkelblumers worden geconfronteerd met een verleden waarvan ze dachten dat het al lang voorbij was..

Eva Menasse (Wenen, 1970) studeerde geschiedenis en Duitse literatuur. Ze werkte onder andere bij het Oostenrijkse tijdschrift Profil en bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung en ontving eerder de Heinrich-Böll-Preis. Haar roman Quasikristallen (2014) stond maandenlang op de Spiegel-bestsellerlijst. Eerder verschenen ook Vienna en de verhalenbundel Dagelijkse zonden. Haar boek Dieren voor gevorderden verscheen in september 2018 en werd bekroond met de Österreichischer Buchpreis. Eva Menasse woont in Berlijn.

Jerker Spits is germanist. Hij schrijft over Duitse literatuur voor athenaeum.nl en De Groene Amsterdammer en interviewt regelmatig Duitstalige auteurs. Hij publiceerde twee boeken over de Duitse cultuurgeschiedenis: Staalhelmen en curryworst (2016) en Jacht op de barnsteenkamer (2020).

Ewout van der Knaap is hoogleraar Duitstalige literatuur en cultuur aan de Universiteit Utrecht. Hij is afdelingshoofd van de afdeling Duitse taal en cultuur en actief binnen de Master Talenonderwijs en Communicatie. Hij verzorgt onderwijs en onderzoek met name op het gebied van Duitstalige letterkunde, herinneringscultuur en literatuuronderwijs.

I.s.m.: Uitgeverij Atlas Contact, de Duitse Ambassade Den Haag, de Oostenrijkse Ambassade Den Haag en het Goethe-Institut

 _______________________________________________________________________________________________

Den Haag

Voertaal: Duits
Toegang: gratis
Aanmeldung: Ku-s@denh.diplo.de

of
Livestream: www.youtube.com/watch?v=DI2HTS563YA

OM TECHNISCHE REDENEN GAAT DE LIVESTREAM op 21 juni HELAAS NIET DOOR


Amsterdam

Voertal: Duits
Toegang: € 5,00, met korting: € 3,00,
studenten, met Goethe-Pass en begunstigers GNLD: gratis

Aanmelding: info-amsterdam@goethe.de

Dinsdag 21 juni
17:00 uur (inloop vanaf 16:30 uur)
Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland
Groot Hertoginnelaan 18-20
Den Haag
of
via Livestream: https://www.youtube.cm/watch?v=DI2HTS563YA
OM TECHNISCHE REDENEN GAAT DE LIVESTREAM HELAAS NIET DOOR

____________________________________

Woensdag 22 juni
20:00 uur
Goethe-Institut Amsterdam
Herengracht 470
Amsterdam