HET NAZISME EN COMPLOTTHEORIEËN – DE PARANOÏDE VERBEELDING EN HET HITLER-TIJDPERK

De Britse historicus Richard J. Evans, auteur van het boek Het nazisme en complottheorieën – De paranoïde verbeelding en het Hitler-tijdperk, en de Nederlandse historicus Krijn Thijs gaan in gesprek over Evans’ boek.

Alles gebeurt met een reden, niets is wat het op het eerste gezicht lijkt en alle gebeurtenissen zijn het resultaat van geheime streken van kwaadwillende groeperingen die achter de schermen aan alle touwtjes trekken; al deze ideeën zijn zo oud als de geschiedenis zelf. Maar complottheorieën worden de laatste jaren steeds populairder en raken steeds meer wijdverbreid. En dat is het duidelijkst zichtbaar in de verhalen over het Derde Rijk. Fabels die al lang geleden ontkracht werden, hebben een tweede leven gekregen, dankzij nieuw bewijsmateriaal en nieuwe invalshoeken.

Richard Evans bespreekt in dit nieuwe boek vijf veelbesproken complottheorieën en onderwerpt ze aan een zeer grondig onderzoek. Ten eerste de theorie dat de Joden een samenzwering organiseerden om de maatschappij te ondermijnen, zoals De protocollen van de wijzen van Sion beweert, vervolgens dat het Duitse leger in 1918 ‘in de rug werd gestoken’ door socialisten en Joden, daarna dat de nazi’s de Reichstag in brand hebben gestoken om de macht te grijpen, als vierde dat de vlucht van Rudolf Hess naar Engeland gepland was door Hitler om vredesbesprekingen te openen met Churchill; en tot slot de claim dat Hitler in 1945 is ontsnapt uit zijn bunker en naar Zuid-Amerika is gevlucht.
Tijdens dit onderzoek komen enkele verrassende gelijkenissen tussen deze vijf – en tussen andere complottheorieën – naar voren.
Dit is het geschiedenisboek voor het tijdperk van post-truth en alternative facts – een boek voor onze eigen moeilijke tijd.

  • ‘Aan de hand van de complotten van de nazi’s laat historicus Richard J. Evans zien hoe hardnekkig complottheorieën zijn.’ (NRC)
  • ‘Deze vermaarde Britse historicus beschikt over een fenomenale beheersing van zijn materiaal.’
    (Bas Heijne in NRC)
  • ‘Evans’ spannende boek legt de nadruk op het grote contrast tussen de historische werkelijkheid en de extreme verdichting daarvan. Evans past toe wat hj de enige aanpak van complotttheorieën noemt: ze grondig op hun (on)waarheid onderzoeken.’
    (Geschiedenis Magazine)

Richard J. Evans (foto), geboren in 1947, is een Britse historicus die talrijke baanbrekende werken heeft gepubliceerd over de Duitse geschiedenis van de 19e en 20e eeuw en over het nationaal-socialisme. Hij is is president van Wolfson College (Cambridge) en provost van Gresham College. Tot 2014 was hij de Regius Professor van geschiedenis aan Cambridge University en hij studeerde geschiedenis aan Oxford University. In 2012 heeft koningin Elizabeth hem geridderd voor zijn verdiensten voor de wetenschap. Tot zijn eerdere boeken behoort de veelgeprezen trilogie van het Derde Rijk (Spectrum 2004, 2006 en 2009) en in 2016 verscheen zijn geroemde De eeuw van de macht – Europa 1815-1914.

Krijn Thijs is historicus en wetenschappelijk medewerker bij het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Hij studeerde Geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en schreef daarna een proefschrift over het politieke gebruik van de Berlijnse stadsgeschiedenis in het Derde Rijk, de DDR en West‐Berlijn aan het Zentrum für Zeithistorische Forschung te Potsdam. Sinds 2009 is hij werkzaam bij het DIA. Hij begeleidt het DAAD-Graduiertenkolleg, organiseert workshops en lezingen en geeft onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam (Geschiedenis, Duitslandstudies).

 

Organisatie: Uitgeverij Spectrum, het Duitsland Instituut Amsterdam en de Duitse Ambassade Den Haag.

__________________________________________________________________________________________

Voertaal: Engels

Toegang: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten/met Goethe-Pass: gratis

Aanmelding via e-mail: info-amsterdam@goethe.de

Tel: +31 20 5312900

donderdag 16 juni 2022
20:00 uur
Goethe-Institut
Herengracht 470
Amsterdam