Twee eeuwen Duitse Europapolitiek | Hoe Duitsland diepe sporen trok

Auteur Henk Letschert in gesprek met Nikki Brouns en Nina Saelmans

 

Nu Europa zich voorbereidt op een Duitsland zonder Angela Merkels vertrouwde leiderschap is het tijd voor reflectie op de Duitse Europapolitiek. Hoe werd Duitsland de motor van stabiliteit, vrede en welvaart van Europa en welke koers zal het land na de Bondsdagverkiezingen van september varen? Antwoorden op deze en vele andere vragen biedt het recent verschenen boek Twee eeuwen Duitslandpolitiek. Hoe Duitsland diepe sporen trok in Europa (Soesterberg: Uitgeverij Aspekt, 2020, ISBN 9789463389372). Auteur Henk Letschert gaat in gesprek over de Duitse Europapolitiek in heden en verleden met Nikki Brouns en Nina Saelmans, studenten Internationale Betrekkingen in historisch perspectief van de Universiteit Utrecht.

Henk Letschert (1952) doceert vanaf najaar 2021 over Duitsland en Europa aan de Erasmus Academie Rotterdam. Hij studeerde Internationale Betrekkingen aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Göttingen en was werkzaam als docent Europese Studies aan de Hogenschool NTI in Leiden. Daarnaast was hij Statenlid in Zuid-Holland en Europaspecialist van de Provincie Noord-Brabant. Vanuit die professionele achtergrond en zijn vele (familie)contacten over de grens houdt hij zich al decennialang bezig met Duitsland en de Duitse positie in Europa.

Nikki Brouns (1999) is derdejaars Geschiedenisstudent aan de Universiteit Utrecht. Ze volgt de track Internationale Betrekkingen in historisch perspectief en specialiseert zich daarbinnen op Europa in de wereld. Daarnaast studeert ze Rechtsgeleerdheid, eveneens in Utrecht.

Nina Saelmans (1999) studeert Internationale Betrekkingen in historisch perspectief aan de Universiteit Utrecht en Russische Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is ze redactielid bij Skript Historisch Tijdschrift en bestuurslid Pers en Politiek bij de Jonge Democraten Utrecht.

 

 I.s.m. Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland en Universiteit Utrecht

_____________________________________________________________________________

Online

Voertaal: Nederlands
Toegang: gratis
Live stream: https://www.youtube.com/watch?v=aI_xxU8Gzqc

Woensdag 26 mei
17:00 – 18:15 uur
Online