Joёl Cahen, Hetty Berg, Hanco Jürgens

Herdenkingscultuur in Duitsland en Nederland

Hetty Berg en Joël Cahen in gesprek met Hanco Jürgens


Hetty Berg
 is sinds april 2020 directeur van het Joods Museum Berlijn. Daarvoor werkte zij meer dan 30 jaar in verschillende functies bij het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

In 1989 begon zij daar als conservator – in de loop van haar carrière bij het museum stelde de cultuurhistorica meer dan 30 tijdelijke tentoonstellingen samen en was zij verantwoordelijk voor de conceptie en realisatie van vijf permanente tentoonstellingen. In 2002 werd zij museummanager en hoofdconservator van het Joods Historisch Museum in Amsterdam, dat in 2012 werd uitgebreid tot het Joods Cultureel Kwartier. Naast het Joods Historisch Museum, het Kindermuseum en de Portugese Synagoge behoren ook het Nationaal Holocaust Museum en het Monument Hollandsche Schouwburg daartoe.

Haar werk en onderzoek richt zich op museumstudies, Joodse cultuurgeschiedenis en Joden in Nederland. Over deze onderwerpen heeft zij talrijke boeken en wetenschappelijke essays gepubliceerd.

Joël Cahen was van 2002 t/m 2015 directeur van het Joods Historisch Museum en de Hollandsche Schouwburg. Onder zijn leiding kreeg het Joods Historisch Museum niet alleen een vernieuwde vaste opstelling met een kindermuseum, maar kon het ook samen met de Hollandsche Schouwburg en de Portugese Synagoge uitgroeien tot het Joods Cultureel Kwartier. Daarnaast startte onder zijn leiding de realisatie van de contouren van het Nationaal Sjoa Museum en is hij tevens een van de aanjagers van de Plantage Amsterdam.

Hanco Jürgens is onderzoeker en staflid van het Duitsland Instituut Amsterdam en fellow van het Montesquieu Instituut in Den Haag. Hij is een frequent commentator van Duitse politiek en Europese zaken in Nederlandse media als Met het Oog op Morgen, VPRO Bureau Buitenland, Nieuwsuur en EenVandaag.


In samenwerking met de Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland
_________________________________________________________________________________________

Den Haag

Voertaal: Nederlands
Toegang: gratis

Aanmelden: Hetty Berg en Joël Cahen in gesprek met Hanco Jürgens

maandag 24 april 2023
17:00 uur  (inloop 16:30 uur)
Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland
Groot Hertoginnelaan 18-202517 EG Den Haag