Barbara Köhler: 42 vensters op Wachten auf den Fluß

Lezing en gesprek

Een programma rond de Duitse dichter en vertaler Barbara Köhler
(11 april 1959 – 8 januari 2021) waarbij speciale aandacht aan de poëziebundel ’42 vensters op Warten auf den Fluss’, een uitgave van Terras, Perdu en Poëziecentrum wordt geschonken.

Die middag gaan vertaler Ton Naaijkens en dichters Anneke Brassinga en Dorien de Wit onder begeleiding van Terras-redacteur Anna Eble met elkaar in gesprek over Barbara Köhlers bundel, het vertalen van haar poëzie en nieuw werk dat aansluit bij dat van haar. Anneke Brassinga en Dorien de Wit zullen beide speciaal voor de gelegenheid een gedicht als hommage aan de Duitse dichter schrijven en deze op 1 oktober live voordragen. Daarnaast zullen beide dichters ook een selectie uit eigen bestaand werk voordragen en zal Ton Naaijkens fragmenten voorlezen uit de bundel ’42 Vensters op Warten auf den Fluss’.

 

Barbara Köhler (1959–2021) was een vooraanstaande Duitse dichteres, essayist en vertaalster, geboren in het Saksische Burgstädt. Ze debuteerde met Deutsches Roulette (1991), vertaalde werk van Gertrude Stein en maakte tekstinstallaties. 42 Ansichten zu Warten auf den Fluss was haar laatste publicatie (2017). Köhler overleed in 2021. Foto: gezett.

 

Ton Naaijkens (*1953) is essayist en vertaler. Redacteur van Filter, tijdschrift over vertalen, en bij gelegenheid van Terras, tijdschrift voor internationale literatuur. Hij was tot 2019 hoogleraar Duitse literatuur & Vertaalwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Naaijkens vertaalde het ‘Verzameld werk van Paul Celan’ (Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2020) en voor de poëziereeks van Terras de bundel ’42 Vensters op Warten auf den Fluss’ van Barbara Köhler (2021). Hij schreef samen met Erik Lindner de essaybundel ‘Celan en het licht’ (Amphora Books 2022). Mocht in 2023 de Martinus Nijhoff Vertaalprijs in ontvangst nemen. Dit najaar verschijnt bij m10boeken Friederike Mayröckers bundel Alle omhelzingen. Foto: Chris van Houts.

 

Anneke Brassinga (*1948) studeerde vertaalkunde in Amsterdam en was daarna werkzaam als literair vertaler en gaandeweg tevens als schrijver. Zij heeft werk vertaald van Sylvia Plath, George Orwell, Oscar Wilde, Samuel Beckett, Denis Diderot, Jean-Jacques Rousseau, Hermann Broch en vele anderen, en is betrokken geweest bij muziek- en dansvoorstellingen. In 2008 ontving ze de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre, in 2015 de P.C. Hooft-prijs. Foto: gezett.

 

Dorien de Wit is kunstenaar en schrijver. Dorien de Wit tekent en schrijft, maakt collages, video’s en (audio)wandelingen. Na de kunstacademie in Den Bosch voltooide ze de master Fine Art aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Ze publiceerde poëzie, kort proza en essays in literaire en kunsttijdschriften. Haar poëziedebuut ‘eindig de dag nooit met een vraag’ verscheen in februari 2021 bij Uitgeverij De Arbeiderspers. De bundel werd genomineerd voor zowel de C. Budding’-prijs als De Grote Poëzieprijs (longlist) en werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2022.

 

 Anna Eble is vertaler, tolk en redacteur van Terras. Ze vertaalt werk van Paul van Ostaijen, Hans Faverey, Erik Lindner en andere dichters in het Duits en organiseert festivals, lezingen en workshops in Nederland, Vlaanderen, Oostenrijk, Duitsland en Noorwegen. Ze is voorzitter van het ‘Europäisches Laboratorium’, een literaire organisatie in Duitsland die lezers en schrijvers samenbrengt om erover na te denken hoe via de literatuur, via langzaam en aandachtig lezen, grenzen opgeheven kunnen worden. Foto: Barbara Walzer.


Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Terras, Poëziecentrum, lira fonds, Genootschap Nederland Duitsland en Duitsland Instituut Amsterdam

 _______________________________________________________________________________________________

Amsterdam

Voertaal: Nederlands
Toegang: €12.50 Student: €10 CJP/Stadspas: €10
Kaarten: hier

De eerste 10 begunstigers van het Genootschap NLD die zich aanmelden hebben recht op gratis toegang.
Aanmelden via: secretariaat@genootschapnld.nl

Zondag 1 oktober
16:00-17:30 uur
(deuren open vanaf 15:30 uur)
Poëzie- en literatuurpodium Perdu
Klovenierbursgwal 86
Amsterdam