My project-1 (6)

Bettina Baltschev: Zover het oog reikt – Over het strand van Europa

In Den Haag gaat de auteur in gesprek met Kerstin Schweighöfer,
in Amsterdam  – met Margot Dijkgraaf

‘Zo ver het oog reikt.’ De uitdrukking moet haast wel zijn ontstaan op een Noordzeestrand – misschien wel op Schiermonnikoog – zo wit, breed en leeg ligt het daar, een magisch, soms griezelig niemandsland waar land en zee in elkaar overgaan. Daar begint Bettina Baltschev haar reis naar acht stranden in Europa, aan de randen van ons continent, van Scheveningen en Oostende tot aan Benidorm en Lesbos. Baltschev vertelt over schrijvers en kunstenaars die zich in het heden en verleden hebben laten inspireren door de aantrekkingskracht van het strand. Ze observeert de steeds veranderende landschappen en de mensen die ze er tegenkomt, en vertelt soms vrolijke, soms ontroerende verhalen over ware en fictieve, gelukkige en tragische lotgevallen op het strand. Aan de rand van onze wereld.

 ‘Haar elegante stijl en intellectuele diepgang doen denken aan Susan Sontag.’ Frankfurter Allgemeine Zeitung

‘Bettina Baltschev schrijft betoverend over onze politieke en culturele horizon (…) zoals Rebecca Solnit en Maggie Nelson.’ Badische Zeitung

Over o.a. het strand van Schiermonnikoog, Scheveningen, Brighton, Oostende, Utah Beach, Hiddensee, Ischia, Benidorm en Lesbos.

Bettina Baltschev is schrijver en radiojournaliste voor onder meer ARD en Deutschlandfunk. Ook is ze door het Letterenfonds benoemd tot curator voor het Nederlands-Vlaamse gastlandschap op de Leipziger Buchmesse 2024. Eerder verscheen haar boek Hel en paradijs, over Amsterdam en de Duitse exilliteratuur. Baltschev woont en werkt afwisselend in Leipzig en Amsterdam.

Kerstin Schweighöfer is journalist voor ARD-Hörfunkanstalten, Deutschlandfunk, Der Standard in Wien en Kunstmaganzin ART. Zij is ook auteur van de boeken Gebrauchsanweisung für die Niederlande, Auf Heineken könn’ wir uns eineken, Ein Herz bricht selten allein, u.a.

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus (NRC), auteur, curator en moderator. Ze was onder meer oprichtster van het academisch-cultureel centrum SPUI25 in Amsterdam. Ze publiceerde verschillende boeken over Nederlandse schrijvers – waaronder Cees Nooteboom en Hella S. Haasse – en over Europese en Franse literatuur. In 2021 ontving Margot Dijkgraaf voor haar inzet de prestigieuze literaire prijs De Gouden Ganzenveer. 
Bettina Baltschev en Margot Dijkgraaf zijn de curatoren van het Gastland Nederland  & Vlanderen van de Leipziger Buchmesse 2024.

 

I.s.m. de Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland en het Goethe-Institut Amsterdam
_________________________________________________________________________________

Voertaal: Duits / Nederlands

Toegang: gratis

Aanmelden Den Haag: hier
(Aanmelding t/m 7 mei 16:00 uur)

Aanmelden Amsterdam: hier

Den Haag
donderdag 8 juni, 17:00-19:30 uur
(deur open vanaf 16:45 uur)
Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland
Groot Hertoginnelaan 18-20
2517 EG Den Haag
Amsterdam
dinsdag 13 juni, 20:00-21:30 uur
Goethe-Institut Amsterdam
Herengracht 470