Jacht op de barnsteenkamer

Boekpresentatie

Schrijver Jerker Spits gaat in gesprek met Britta Bendieck

 

De communisten en de nazi’s zaten er achteraan, de Stasi maakte er decennialang jacht op, en het is misschien wel het grootste vermiste kunstwerk uit de geschiedenis: de barnsteenkamer. In de achttiende eeuw liet Frederik I van Pruisen een kabinet van kostbaar barnsteen bouwen. Zijn zoon schonk het aan tsaar Peter de Grote, waarna het meer dan twee eeuwen bezoekers van het tsarenrijk bleef verbazen. Na 1945 verdween de kamer spoorloos. Hoe kon dit kunstwerk zomaar in rook opgaan?

In zijn boek Jacht op de barnsteenkamer, verschenen bij Uitgeverij Van Oorschot, vertelt Jerker Spits over de hoop en illusies van schatjagers en hun liefde voor kunst. Het boek gaat over speurtochten die zich afspelen tegen het decor van de twintigste eeuw: de Russische Revolutie, de opkomst van het Derde Rijk, de Duitse deling en de Val van de Muur.

Trouw: Een spannend en onderhoudend boek over dit kunstwerk dat sinds 1945 spoorloos is. De Standaard: Een boeiend historisch boek.


Jerker Spits
is germanist. Hij studeerde Duitse taal- en letterkunde. Hij schrijft over Duitse literatuur, politiek en cultuur. Bij Uitgeverij Van Oorschot publiceerde hij eerder een boek over Duitse cultuur: Staalhelmen en curryworst (2016).

Britta Bendieck is docente bij de opleiding Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam en hoofd Duitslanddesk en Mobiliteit bij het Duitsland Instituut Amsterdam. Ze studeerde Duitse taal- en letterkunde aan de UvA en promoveerde op de rol van kunstenaar Armando in de culturele uitwisseling tussen Duitsland en Nederland.

 

i.s.m. Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland

_____________________________________________________________________________

Livestream:
https://www.youtube.com/watch?v=IHKkr3KKEyk

Voertaal: Nederlands
Deelname: gratis

Donderdag 15 april 2021
17:00 uur