Merlijn Schoonenboom:

Een kleine geschiedenis van de grootste Duitse Worsteling 

Met de auteur gaat Britta Bendieck in gesprek

In zijn nieuwe boek Een kleine geschiedenis van de grootste Duitse worsteling neemt Schoonenboom één omstreden locatie in de Duitse hoofdstad als uitgangspunt voor een breder verhaal over de Duitse zoektocht naar nationale identiteit. Het midden van de stad, het plein waar vanaf 2020 het herbouwde Berlijnse stadsslot zal openen, is in de Duitse geschiedenis steeds weer seismograaf van de maatschappelijke gevoeligheden geweest. In iedere periode komt de visie van de politieke elite er tot uitdrukking, maar ook de aanvallen van diens tegenstanders.

Merlijn Schoonenboom (1974) woont en werkt sinds tien jaar in Berlijn. Voor zijn werk als Duitsland-correspondent, eerst voor De Volkskrant en daarna voor De Groene Amsterdammer, ontving Schoonenboom 2013 de Cultuurprijs Nederland Duitsland van het Genootschap Nederland Duitsland. Hij schreef de boeken Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar ze daar zelf van schrikken) (2013) en De nimf en de bunny – De wonderbaarlijke reis van een schilderij van kunst naar kitsch en weer terug (2015), dat genomineerd werd voor de Jan Hanlo Essayprijs.

Met de auteur gaat Britta Bendieck in gesprek. Zij is docente bij de opleiding Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam en tevens hoofd Duitslanddesk en Mobiliteit bij het DIA. Ze studeerde o.a. Duitse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens promoveerde ze aan de UvA over de rol van kunstenaar Armando in de Duits-Nederlandse cultuurtransfer.

 

I.s.m. Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland

__________________________________________________________________________

Livestream

https://www.youtube.com/watch?v=uxPmNvsnyx8

Voertaal: Nederlands

Ma 23 november 18:00 uur
Livestream:
https://www.youtube.com/watch?v=uxPmNvsnyx8
Voertaal: Nederlands