MixCollage-19-Apr-2024-10-37-PM-3119
Margot Dijkgraaf, Ulrike Draesler, Jerker Spits

Nederlands-Duitse cultuurdialogen: Margot Dijkgraaf & Ulrike Draesner

Tijdens de Nederlands-Duitse cultuurdialogen brengen wij Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers bij elkaar om te spreken over hun werk en inspiratie, maar ook over het cultuurlandschap in beide landen. Welke thema’s houden cultureel Nederland en Duitsland bezig? Waar kunnen wij van de ander leren? In de tweede editie een dialoog tussen Margot Dijkgraaf, schrijver, criticus en curator van het Nederlands-Vlaams gastlandschap op de Leipziger Buchmesse 2024, en Ulrike Draesner, schrijver en professor Duitse literatuur aan de Universiteit Leipzig. Moderatie: Jerker Spits.

 

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus, schrijver, curator en interviewer. Ze schrijft al zo’n dertig jaar over literatuur, voornamelijk voor NRC. Ze publiceerde meerdere boeken over Franse en Europese literatuur, over Hella S. Haasse en Cees Nooteboom. Haar recentste boek is In de voetsporen van mijn grootvader (Atlas Contact, 2021). In 2021 kreeg ze de Gouden Ganzenveer. In 2024 was ze samen met Bettina Baltschev in opdracht van het Nederlands Letterenfonds en Flanders Literature curator van het Nederlands-Vlaamse gastlandschap op de Leipziger Buchmesse, de grootste publieksboekenbeurs van Duitsland.

Ulrike Draesner is schrijver en professor voor Duitse literatuur aan de Universit؜ät Leipzig. Ze schreef gedichten, hoorspelen, verhalen en romans. In 2021 ontving ze de Große Preis van de Deutsche Literaturfonds. Trauma, taal, fictie, wetenschap en begrip zijn terugkerende thema’s in haar werk. Daarnaast houdt zij zich al meer dan 20 jaar bezig met het genre Nature Writing. Voor haar laatste roman Die Verwandelten werd ze genomineerd voor de Leipziger Buchpreis. In juni 2024 wordt de politieke, Europese dimensie van haar werk geëerd met de prijs van de Konrad- Adenauer-Stiftung. Daarbij ontvangt zij in 2024 de Eichendorff-Literaturpreis en de Georg Dehio-Buchpreis.

Jerker Spits (moderator) is germanist en schrijver. Hij studeerde Duitse taal- en letterkunde in Leiden en Wenen en promoveerde op een proefschrift over de Duitstalige autobiografie. Bij Uitgeverij Van Oorschot publiceerde hij de boeken Staalhelmen en curryworst. Een Duitse cultuurgeschiedenis in vijftien fenomenen (2016) en Jacht op de barnsteenkamer (2020). Hij schrijft en spreekt geregeld over Duitstalige literatuur.

In samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam
_________________________________________________________________________________________

Amsterdam

Voertaal: Duits en Engels
Toegang: gratis

Aanmelden: hier

donderdag 16 mei 2024
17:00 uur
SPUI25
Spui 25-27
Amsterdam
en online