Udo Di Fabio (links) | Jana Hensel (rechts)

30 Jahre nach der Wiedervereinigung Deutschlands –  sind wir eins?

In oktober 2020 is het 30 jaar geleden dat de Duitse eenwording werd voltooid. De impact van deze historische gebeurtenis is tot op de dag van vandaag voelbaar, in Duitsland, maar ook in Europa.

We vieren dit jubileum met twee Lunch Talks die de Innere Einheit in Duitsland, maar ook de eenheid binnen de Europese Unie belichten.

Hoe moeten we omgaan met de fragiele samenhang in Duitsland en de EU? En welke rol moet Europa, met Duitsland als EU-voorzitter, in een veranderende multipolaire wereld spelen?

 

Ook 30 jaar na de Duitse eenwording zijn er verschillen tussen Oost- en West-Duitsland: Oost-Duitsers verdienen minder dan West-Duitsers, ze bekleden veel minder hoge functies en voelen zich soms niet voldoende vertegenwoordigd in het publieke debat. Met de toenemende politieke polarisatie werd bovendien duidelijk dat veel mensen hun vertrouwen in de ‘gevestigde’ politiek verloren hebben. De coronacrisis versterkt de verdeeldheid in Duitsland, en dat niet alleen tussen Oost en West: de beperking van vrijheids- en grondrechten, die in Duitsland door de ervaringen met nazi- en DDR-dictatuur nog gevoeliger ligt, doet extreemrechtse groepen, maar ook talrijke gematigde burgers de straat opgaan.

Samen met bestsellerauteur Jana Hensel en staatsrechtgeleerde Udo Di Fabio bespreken wij de fragiele Innere Einheit in Duitsland vanuit biografisch, historisch en sociologisch perspectief. Hoe kan/moet Duitsland omgaan met deze gepolariseerde samenleving?

Over de sprekers:

Jana Hensel is auteur en journalist bij het Duitse weekblad Die Zeit. Zij groeide op in Leipzig en werd 2002 bekend met haar boek Zonenkinder, een portret over een jonge generatie Oost-Duitsers. In 2018 verscheen de bestseller Wer wir sind – Die Erfahrung, ostdeutsch zu sein, die ze samen met Wolfgang Engler schreef. Recente publicaties op haar naam zijn Wie alles anders bleibt (2019) en Die Gesellschaft der anderen (2020).

Udo Di Fabio was tot 2011 rechter bij het Bundesverfassungsgericht, het Duitse Constitutioneel Hof. Hij is professor voor Publiek Recht aan de Universiteit Bonn en lid van de corona-adviesraad van Noordrijn-Westfalen. Di Fabio geldt als een van de belangrijkste staatsrechtgeleerden van Duitsland en heeft talrijke publicaties op zijn naam staan, waaronder Die Weimarer Verfassung (2018) en Schwankender Westen – Wie sich ein Gesellschaftsmodell neu erfinden muss (2015).

Marja Verburg is historicus en redacteur van Duitslandweb bij het Duitsland Instituut Amsterdam. Ze schrijft over actuele politieke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen in Duitsland en geeft lezingen en gastcolleges over deze onderwerpen.

 

Duitsland Instituut Amsterdam i.s.m. de Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland in Den Haag en het Goethe-Institut Niederlande.

_________________________________________________________________________

6 oktober 11:30 uur
online
Voertaal: Duits
Toegang: gratis
Aanmelden: aanmeldingen-dia@uva.nl

Na de aanmelding ontvangt u de link naar de livestream.

Tijdens de online-bijeenkomst is het mogelijk om vragen via de chat te stellen.

6 oktober  11:30 uur
ONLINE  (na de aanmelding ontvangt u de link naar de livestream)
Voertaal: Duits
Toegang: Gratis