Ik was erbij

Als dwangarbeider in Duitsland 1942 – 1945

Een video gesprek met uitgever Christoph Buchwald en David Barnouw, voormalig onderzoeker en woordvoerder bij het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies)

Foto: © Uitgeverij Cossée

In het najaar van 1942 wordt de Haagse kantoorbediende A.F. van Ravesteijn, net als duizenden andere negentienjarigen, tewerkgesteld in nazi-Duitsland. Hij wordt ingezet bij het krijgsgevangenkamp in Buer in het Ruhrgebied, waar Russische en Oekraïense mannen én vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken.

In de keuken van het kamp ontmoet hij de Duitse Lotte. Via haar vader krijgt hij er een betaald baantje bij. Hij moet noteren welke mijnwerkers wanneer ondergronds gaan.

Het duurt niet lang voordat men bij de Dienststelle für Fremdarbeiter de vaardigheden van de jonge ‘Herr Rabenstein’ ziet en hij ook ingezet wordt als doktersassistent en als verantwoordelijke voor de controle van voedselbonnen.

Tussen deze ellende en de bombardementen door is er gelukkig één iemand bij wie hij altijd terecht kan om zijn hart te luchten: Lotte, met wie hij zich verlooft. Totdat zij als kleuterleidster geëvacueerd wordt en hij Anneliese ontmoet. Opnieuw moet hij zich afvragen: een relatie tussen een Nederlandse jongen en een Duits meisje, kan dat wel?
Ondertussen nemen de misstanden, de angst voor de nachtelijke geallieerde bombardementen en de voedselnood toe. Van Ravesteijn probeert waar mogelijk te helpen. Hij weet nooit zeker, wie hij bij zijn illegale hulpacties kan vertrouwen en wie hij daardoor in levensgevaar brengt. Ik was erbij is met zijn indrukwekkende details van het alledaagse leven in het oorlogs-Duitsland van de jaren 1942-1945 en het scherpe zicht van een negentienjarige daarop bijzonder illustratief en interessant. Een uniek document van een Nederlandse dwangarbeider onder het naziregime.

 

Voertaal: Nederlands
Deelname: gratis
Aanmelden: ku-10@denh.diplo.de

Dinsdag 23 juni
17:00 – 18:00 uur
Bij u thuis, voor uw computer,
tablet of mobieltje via Webex als
video meeting
Deelname: gratis
Aanmelding verplicht
met naam en email adres
U ontvangt de inloggegevens
voor de meeting per email